Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




Novinky o síťových službách

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více

Archiv aktualit


Nová verze aplikace Jména světa

24.05.2021

.
Nová verze aplikace Jména světa
Aplikace Jména světa, která vznikla jako produkt k vybraným publikacím vydávaným v ediční řadě Geografické názvoslovné seznamy OSN ČR, byla zcela přepracována.

Je nyní postavená na platformě ArcGIS Javascript API 4.xx, jednotně s aplikacemi Geoprohlížeč, Archiv a Analýzy výškopisu. Lze ji používat i na různých mobilních dotykových zařízeních.

Novou aplikaci naleznete na adrese https://ags.cuzk.cz/jmenasveta/ a lze do ní také přejít přímo z Geoprohlížeče pomocí menu "Další aplikace".
(Při použití URL původní aplikace https://jmenasveta.cuzk.cz/ dojde k přesměrování.)

Aplikace zahrnuje oddíly "Česká jména moří a mezinárodních území", "Jména států a jejich územních částí" a "Index českých exonym".

Standardizovaná geografická jména lze zobrazit na podkladě satelitních snímků nebo mapy oceánů. Po kliknutí do mapy lze získat další zajímavé informace, například o původu některých jmen. Obdobně jako v Geoprohlížeči nebo v Analýzách výškopisu lze nyní využít přepnutí do 3D prostředí, uživatel není omezen jen na území ČR a jména si může prohlížet nad prostorovým znázorněním celé planety Země. Jako bonus pak může pomocí doplňkového menu zavítat i na další vesmírná tělesa.
.
.